Ml. celky finančně podporuje město Sokolov
3.2. 2023 | Mládež | Šimon Mlejnek
Dotazník pro trenéry mládeže: Ivan Říha

Dotazník pro trenéry mládeže: Ivan Říha

Nová rubrika přináší zajímavé informace o všech trenérech mládeže. Dnes se představí trenér, který vede už dlouhou dobu začínající malé hokejisty v základně, Ivan Říha.

Jaká byla stručně Vaše hráčská kariéra?

1993 - dosud HC Baník Sokolov. Začínal jsem v 93 na Baníku, prošel jsem všemi mládežnickými kategoriemi. V 9.tříde jsem hrál jednu sezónu za Energii, ale do dorostu mě nechtěli. Po návratu do Sokolova jsem od svých 17 let nastupoval celkem stabilně v A-mužstvu 11 sezón v 2. národní hokejové lize. Poté už pouze za B-tým v krajské soutěži Karlovarského a Plzeňského kraje. S tím ještě končit nehodlám a rád bych si zahrál i nějaké turnaje za starou gardu.

Proč a kdy jste rozhodl pro trenéřinu?

V roce 2010 jsem chodil jako hráč A-týmu vypomáhat do dětských kategorií. Začalo mě to bavit a od následující sezóny jsem dělal asistenta pánům trenérům Holejšovskému a Soprovi. Ti mě naučili vše potřebné a později jsem dostal na starost mládežnické kategorie už jako hlavní trenér.

Kdo, i třeba Vaši bývalí trenéři, Vás inspiroval v trénování?

Rád vzpomínám na pana Neče, když nás trénoval asi od 4. až do 8. třídy byl tvrdý, ale zároveň s ním byla zábava. V áčku jsem také narazil na spoustu kvalitních trenérů třeba pan Rulík. Jako trenéry mládeže jsem se učil od pana Holejšovského a Sopra, což byli v tu dobu nejlepší trenéři u mládeže na Baníku.

Jaká je Vaše trenérská kariéra?

2010 - dosud - mládež HC Baník Sokolov, pár let jako asistent, který se musí pořádně zaučit, poté jako hlavní trenér, který řídí celý tým a své asistenty.

Jaké jsou Vaše cíle s týmem?

Na výsledcích mi tolik nezáleží, dokážu tým pochválit i když se prohraje, ale vím, že do toho dali děti všechno. Naopak nesnáším laxní přístup a nebojovnost. Prostě se musí každý zápas odmakat na plné pecky a díky tomu se budou děti zlepšovat a mohou dosáhnout velkých úspěchů.

Co Vás nejvíce baví na trénování?

Asi ta radost dětí.

Jakému týmu kromě Baníku fandíte?

Boston Bruins.

Jaká je spokojenost s týmem a jejich prací?

Vždycky je na čem pracovat, ale převládá u mě spokojenost.

Jaký je Váš největší hokejový zážitek?

Tři tituly ve druhé národní lize jako hráč

Jaký je Váš hokejový sen?

Zahrát si hokej se svými syny.

Nejlepší hokejová rada, kterou jste kdy dostal?

To nevím, asi mě žádná tak nepoznamenala, že bych si ji pamatoval do teď, ale líbí se mi hláška pana Hlinky "Hlavně se z toho neposrat”.

Čím Vás vaši svěřenci dokáží rozčílit?

Svou nepozorností, čím menší děti jsou, tím se snadněji zaujmou čímkoliv jiným, než tím, co jim ukazuji.

Co Vás od nich naopak nejvíce potěší?

Malé děti ještě nedokáží ocenit mou práci, ale každý úsměv, každá radost po dobrém výkonu dítěte mě velice těší, protože vím, že v tom mám taky prsty. Úplně super je, když za mnou přijde nějaký svěřenec, kterého jsem trénoval před lety a zavzpomínáme spolu. Třeba i něco pochválí, co se ode mě naučil atd. To jsou super pocity.

Jaký by byl váš All-star tým?

Útok David Krejčí - Láďa Veverka - Petr Račanský. Obrana Míra Diblík - já. V bráně Kuba Frček :D

Krátké zprávy
18932391/0100
Činnnost mládeže je realizována za podpory:


Hlavní partneři sokolovského hokeje: